VOOR WIE?

De trainingen
zijn
 voor elk (bijna) echtpaar
dat tijd wil investeren
om samen
tot een open en
beter verbonden relatie te komen.

 

Wanneer je af en toe de verbinding kwijt bent ….

 

 

Het is heel normaal dat we af en toe botsen of afstand ervaren tot onze partner. We zijn de verbinding kwijt. Wat we echter ook merken is dat we niet goed weten hoe we dat anders kunnen doen.
Iedereen heeft pijnpunten opgelopen in zijn/haar leven en is daarin gevoelig, vaak zonder zich daar van bewust te zijn. Wanneer onze partner daarin ‘prikt’, ook meestal onbewust, is dat pijnlijk en kan tot afstand of ruzie leiden.

Dit is meestal niet wat we willen, maar we weten niet hoe het te vermijden of, als het zo ver is, hoe dat te veranderen.

 

Het is goed om tijd vrij te maken om daar samen naar te kijken. Dit is wat we tijdens de trainingen doen.

 

 

P.S.  Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie.

Wat maakt deze training speciaal?

 

Het bijzondere van deze training is dat ieder echtpaar juist gaat onderzoeken wat er gebeurt op het moment dat er spanning ontstaat.

Op die momenten werken namelijk aangeleerde communicatie tips of iets dergelijks niet meer. Dus juist daar – op die vervelende momenten – zit de mogelijkheid om te veranderen.

In de training ga je beiden op zoek naar wat er nou echt gebeurt, wat je daarbij voelt, waar dat vandaan komt, hoe je kan leren om negatieve patronen te stoppen, hoe je er elkaar beter kunt begrijpen, meer open/ kwetsbaar durft te zijn naar elkaar, enz. Dit deel je steeds met elkaar.

Doordat je gaat begrijpen wat er in jezelf gebeurt wanneer je elkaar pijn doet en gaat begrijp
en wat er dan bij de ander gebeurt, wordt je hart zachter.

Dit verandert boosheid, onbegrip e.d. Je kunt weer luisteren. Je wordt gehoord.

Het is deze invalshoek waardoor er een diepgaande verandering plaats kan vinden.

Er is veel onderzoek gedaan naar de goede werking van deze methode (zie EFT)

 

Wanneer een echtpaar in crisis is, is de training niet op z’n plaats. Er wordt therapie geadviseerd.

Wanneer je aangeeft met een training mee te willen doen, zullen we in een gratis voorgesprek o.a. met jullie bespreken of een training de beste weg is voor verrijking van jullie relatie. Tevens ondersteunt de trainer jullie om al enig zicht te krijgen in de patronen tussen jullie.

 

Ook voor echtparen, die in therapie zijn of zijn geweest, zal deze training zinvol zijn en meer verdieping geven.

Inmiddels hebben al veel echtparen hier positieve ervaringen mee en versnelde het therapie proces of verdiepte datgene wat ze geleerd hadden.

Speciale doelgroep

 

BeterVerbonden heeft er voor gekozen om  vrijwel ieder jaar een speciale training te geven aan predikanten / voorgangers, kerkelijke en missionaire werkers en christelijke hulpverleners samen met hun partner.

Deze dagen voldoen duidelijk aan een behoefte. Het is goed om tijd vrij te maken voor je partner wanneer je een beroep hebt waarin je zoveel geeft aan anderen en/of dat je tijd op kan slokken. Sommige echtparen die hier aan mee doen hebben nauwelijks wrijving in hun relatie . Toch geven ook zij aan dat ze erg genieten van deze dagen en hun relatie opnieuw verdiept en verrijkt is. Zie bij de Ervaringen.

Qua inhoud van de sessies is deze training niet verschillend van de andere trainingen.

 

 

Mogelijkheden voor training binnen jouw kerk / gemeente

 

Vanuit BeterVerbonden worden ook trainingen voor kerken gegeven. Het is inmiddels duidelijk wat een meerwaarde dit geeft binnen de gemeenschap. Dit moedigt anderen aan en blijkt een positieve uitstraling te hebben. Echtparen laten zien hoe het de moeite waard is om aan je relatie te werken. En hoe normaal het is. (Er zijn nog altijd mensen die dit als schaamtevol i.p.v. als wijs ervaren.)

 

Deze Relatietraining kan ook gezien worden als een waardevolle aanvulling op Pre-marriage course of Marriage Course.

Ons verhaal:  

(door Nick – deelnemer van een relatietraining)
                                                                                         

V(rouw) : Neem even die vaas met oude bloemen mee.

M(an): Nee

V : Maar je loopt er tóch langs !

M: Wanneer jij het zo bazig zegt heb ik direct geen zin meer.

V :  Het was helemaal niet bazig! Ik vroeg het gewoon.

M: Nou zo klonk het niet. En als het een vraag was dan mag ik ook nee zeggen.

 

Zo kibbelen we vaak en gaan soms lang door.  We willen dit helemaal niet, maar het lukt ons niet om te stoppen.  Het is nog erger wanneer onze kinderen het horen. Dat is niet goed!

 

Tijdens de training kwamen we er achter hoe we in dat patroon terecht waren gekomen.

We leerden  begrijpen wat er achter onze irritatie zat. Dit was pijn om niet gehoord te worden en om niet serieus genomen te worden.

We ontdekten dat we daar vroeger pijn aan hadden opgelopen en er daarom zo gevoelig voor waren.

Door onze harten aan elkaar te laten zien, begrepen we dat de ander ons helemaal niet wilde kwetsen.

We werden zachter en konden begrijpen hoe we de ander pijn hadden gedaan. De erkenning naar elkaar deed ons goed.

We spraken af dat, wanneer dit weer zou gebeuren, één van ons zou aangeven dat we beter konden stoppen. We zouden dan daarna aan elkaar vragen wat er nou eigenlijk echt gebeurde, wat de ander bedoelde, nodig had, e.d.

Later tijdens de training vertelden we elkaar ook de angst voor eenzaamheid en om elkaar kwijt te raken. Ik vond het niet makkelijk, maar het was zo’n opluchting dat ik kon zeggen dat ik het nodig had om te horen dat ze mij zag zitten. Zelfs als ik niet aardig deed.

Mijn vrouw erkende dat ze het nodig had om te weten dat ik bij haar bleef, ook in moeilijke momenten. Eigenlijk wilde ik niets liever. We lieten heel open ons hart zien aan elkaar. Dat was  kwetsbaar, maar ook erg bijzonder! Dit gaf veel verbondenheid.

Foto ‘echtpaar met kopjes in de hand’: Auteursrecht: <a href=’https://nl.123rf.com/profile_stylephotographs’>stylephotographs / 123RF Stockfoto</a>
Foto ‘vrouw aan de voorkant, teleurgesteld’ : Auteursrecht: <a href=’https://nl.123rf.com/profile_auremar’>auremar / 123RF Stockfoto</a>
Foto ‘begrijpen’: Auteursrecht: <a href=’https://nl.123rf.com/profile_antonioguillem’>antonioguillem / 123RF Stockfoto</a>
Foto ‘echtpaar met ruzie’: Auteursrecht: <a href=’https://nl.123rf.com/profile_grinvalds’>grinvalds / 123RF Stockfoto</a>